Spirou et Fantasio, l’intégrale 2 PDF

Jidéhem was in de beginperiode coauteur. Franquin werkte een personage uit, die de naam kreeg van een onhandige kennis van Delporte. Toen Franquin uitgekeken raakte op Robbedoes en Kwabbernoot, begon hij spirou et Fantasio, l’intégrale 2 PDF meer op Guust toe te spitsen. Hij begon de personages zelf te tekenen en liet Jidéhem de decors doen.


Jidéhem zelf had intussen met de reeks Sophie een eigen stripserie en had Franquin op een dag verteld weinig voeling te hebben met Guust. De strip speelt zich af op de redactie van het stripblad Robbedoes, en Guust werkt daar als postsorteerder. Zijn werk neemt hij niet al te serieus: een groot deel van de dag slaapt hij en als hij toch wakker is, zet hij de boel op stelten met allerlei bizarre experimenten. Vaak leiden die tot een complete chaos: de redactie loopt onder water of een van zijn volstrekt onbetrouwbare uitvindingen explodeert.

Guusts reactie hierop is doorgaans een laconiek: Nou moe? Ongewild weet Guust de contractbesprekingen tussen zijn bazen en Meneer Demesmaeker altijd te verstoren. Flaterfoon », een zelfgemaakt muziekinstrument dat verwoestende klanken voortbrengt. Guust is muzikaal, of eigenlijk, hij zou het willen zijn. Behalve de Flaterfoon is Guust vaak ook met een gitaar, een tuba, een trombone met een deuk in de kelk en verschillende percussie-instrumenten te zien.

Zijn muzikale ideeën en « virtuositeit » drijven zijn collega’s vaak tot waanzin. De strip kreeg vanaf 1971 een extra kenmerk onderaan elke gag: Franquin speelde vanaf dan met zijn handtekening, waarvan hij telkens een komische variant maakte die paste bij de gag. Hij is lui, onhandig, gulzig, eigenwijs en doet vooral waar hij zelf zin in heeft. Zijn takenpakket is het sorteren van de post en het onderhouden van het archief. Zodoende is het archief een enorme puinhoop en ligt zijn kantoor vol stapels achterstallige post. Als Guust niet slaapt, houdt hij zich bezig met allerlei spelletjes en nutteloze activiteiten. Guust totdat Franquin stopte met het tekenen van Robbedoes.

Later keerde hij even terug uit Rommelgem. Krasser is de tekenaar van redactie Robbedoes, een jonge man van dezelfde generatie als Guust. Over het algemeen kan Krasser het redelijk met Guust vinden. Toch weet Guust hem vaak tot woede te drijven wanneer zijn tekenwerk weer wordt verknoeid. Hij komt geregeld om contracten met de redactie af te sluiten, maar vrijwel altijd weigert hij op het laatste moment door Guusts toedoen zijn handtekening te zetten. Hij springt bijna uit zijn vel van woede als hij een overtreding constateert en schrijft dan met sadistisch genoegen een bekeuring uit.

Guust, die oorlog voert tegen parkeermeters, is daarin zijn vaste klant. Vondelaar houdt Guust goed in de gaten al moet hij dat vaak met verwondingen bekopen. Juffrouw Jannie is het vriendinnetje van Guust. Ze is een lieve jongedame met rood haar, een paardenstaart en een bril. Jannie is naïef en stapeldol op « meneer Guust ». Meestal ontsnapt ze heelhuids aan de bizarre ongelukken veroorzaakt door de onhandigheid van Guust.

Smith Import-Export aan de overkant van de straat. Pruimpit is in de latere albums de chef van Guust. Pruimpit is vriendelijk en beschaafd, maar als hij kwaad wordt breekt de hel los. Ook schrikt hij er niet voor terug om Guust een koekje van eigen deeg te geven.